"Si no saps què fer dins l'area, marca i després discutirem les opcions" Bill Shankly (Liverpool)

"L'esport pot ser injust, però sempre et posa en el teu lloc"

diumenge, 3 de juliol del 2011

Quin és l'equip més rendible de la història de l'esport professional?


Manchester United? FC Barcelona? Reial Madrit? Boston Celtics? Los Ángeles Lakers? Bears de Chicago? Cowboys de Dallas?

No. L'equip més rendible de la història són els desapareguts Spirits de Sant Louis que, des de 1976, no jugen un partit de bàsquet, però que segueixen ingressant una barbaritat de diners: uns 16 milions de dòlars l'any. Però nets. Tots és benefici. Al no haver-hi equip, no hi ha despeses.

Em trec el barret davant el periodista de La Vanguardia, Javier Dele, que, en aquest magnífic reportatge, ens despulla el perquè. Resulta que els Spirits de Sant Louis van plegar l'any 1976 quan l'ABA va ser fagocitada per l'actual NBA. Des d'aleshores i fins avui, els germans Silna (propietaris dels Spirits) han ingressat més de 200 milions de dòlars. Per què?

L'NBA va acceptar, provinents de l'ABA, quatre dels sis equips: els Spurs de San Antonio, els Pacers d'Indiana, els Nuggets de Denver i els Nets de Nova York que, després emigrarien a la veïna Nova Jersey. Però què passava amb els altres dos? Els Colonels de Kentucky van cobrar 3,3 milions a canvi de dissoldre's i l'Spirit va proposar, en canvi, cobrar 2,2 milions a més d'una compensació, indefinida i de per vida, d'una setena part dels ingressos televisius dels quatre supervivents. En un temps en el qual la TV no tenia la importància d'avui, les altres quatre franquícies van acceptar. Amb els ulls clucs.

Van passar els anys, l'NBA va explotar, els contractes televisius són gegantins i els germans Silna (Ozzie i Daniel) només han d'anar parant la mà. En més d'una ocasió els han ofert diners (molt diners) per renunciar a allò que van demanar el 1976 i que, aleshores, semblava inofensiu però els propietaris dels Spirits de Sant Louis no en volen ni sentir a parlar.

1 comentari: