"Si no saps què fer dins l'area, marca i després discutirem les opcions" Bill Shankly (Liverpool)

"L'esport pot ser injust, però sempre et posa en el teu lloc"

dissabte, 21 d’agost del 2010

Calcio, màfia i SMS


Ja he escrit en més d'una ocasió que el calcio és una paraula inventada pel feixista Benito Mussolini per designar el futbol i desmarcar-se de la llengua anglesa. A Itàlia, el futbol segueix sent, com a bona part del món, un dels majors entreteniments i se segueix amb una passió més que religiosa. La màfia italiana havia ideat un enginyós sistema per comunicar-se amb els grans capitostos empresonats en centres penitenciaris de màxima seguretat i totalment incomunicats. Com ho feien?

A Itàlia és molt famós aquest programa Quelli che il calcio (en el qual famosos de diferent naturalesa comenten els partits de futbol sota la conducció de Simona Ventura). La màfia aprofitava la finestra oberta que ofereixen des del programa esportiiu per emetre els missatges anònims codificats. Es camuflaven al bell mig de tots els que envia la gent des dels seus mòbils.

Els capos només havien d'estar atents, des de les seves cel·les, a missatges tan innocents com "Tot OK, Paolo" que contenien informació xifrada de gran valor pels padrins privats de llibertat. "Tot OK Paolo" no m'ho he inventat sinó que és una frase textual que apareix en elsumari del cas i que s'ha posat com a exemple. Productors, presentadora, famosos i tertulians eren totalment aliens a aquestes pràctiques que hauria revelat un padrí capturat a un jutge antimàfia que l'interrogava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada