"Si no saps què fer dins l'area, marca i després discutirem les opcions" Bill Shankly (Liverpool)

"L'esport pot ser injust, però sempre et posa en el teu lloc"

dimarts, 25 de maig del 2010

De la selva a la Penya, operant-se per deixar de crèixer


Els que tenim una certa edat recordem el gran Anicet Lavodrama, oi? El centreafricà segueix ficat en el món del bàsquet i de la seva mà va aterrar a Badalona el gegant Bienvenu Letuni. Ja fa uns mesos que el congoleny, que només fa un any que juga a aquest esport, viu en un pis compartit a la ciutat catalana i entrena amb el DKV Joventut. Aquest cap de setmana, ha debutat amb els verd-i-negres en aquest torneig que s'ha disputat a Terrassa i que, per cert, s'ha endut el Reial Madrid.

Letuni, que només té 15 anys, medeix 224 centímetres, té una envergadura (distància de creu) de 242 centímetres, pesa 136 quilos i llueix un 56... de peu. Malpensat@!. La seva història és curiosa. Vivia en plena selva congolenya fins que va ser descobert per Lavodrama que pentina l'Àfrica buscant nous talents. Com aquell que diu, va ser transplantat a Espanya on va provar tant pel Caja laboral com per la Penya. L'entitat catalana sembla que ha apostat per ell i confia veure resultats en tres o quatre anys.

El noi, que ja està escolaritzat i està aprenent el nostre idioma, ha trigat a debutar perquè va haver de passar pel quiròfan per aturar el seu gegantisme. Els metges, en una delicada operació, li van extreure un tumor del cervell (ubicat ala hipòfisi) que el feia seguir creixent. A Terrassa ha començat a ensenyar els fruits del seu treball amb els preparadors verd-i-negres. Encara està molt verd, però no tira malament, es col·loca be a la pintura i té ganes de millorar. S'està treballant en corregir els seus moviments laterals i en enfortir-lo en el tren superior. Contra l'Unelco, a la ciutat egarenca, va fer 11 punts i va despenjar 14 rebots en 20'.



Altres africans curiosos
Manute Bol. Sudanès. Pertany a la tribu dinka que són considerats els homes més alts delm món. Media 231 centímetres (el seu avi 239 i la seva germana 207) i només pesava 94 quilos. Va matar un lleó a la selva sudanesa com a ritus iniciàtic per passar l'adolescència. Avui viu arruinat, després de malgastar la seva enorme fortuna, amb les seves dues dones. Està hospitalitzat pels problemes d'artritis i per l'estranya malaltia d'Steven-Johnson que li provoca convulsions, risc de fallades cardíaques i hemorràgies en ulls, genitals i i bucals. Per mirar d'eixugar els seus deutes es va enrolar amb els Indianàpolis Ice, d'hoquei gel, en una maniobra publicitària. Va col·locar 15 taps en un partit i això que els seus inicis en el bàsquet van ser un xic complicats. Als 18 anys va fer la primera esmaixada i es va trencar les dents amb l'anella. No li van arreglar fins els 25.

DJ Mbenga. Congoleny. Company de Pau Gasol als Lakers. Torturat brutalment durant nou mesos i condemnat a mort quan els hutus el van confondre equivocadament, amb un tutsi. Va fugir de la presó subornant un guàrdia i va abandonar el país per anar a parar a Bèlgica.

Dikembe Mutombo. Congoleny. Ha estat un dels jugadors més premiats per l'NBA per la seva contribució a causes socials. Ell solet ha pagat de la seva butxaca l'hospital més modern de Kinshasha que porta el nom de la seva mare i està dotat de 300 llits i instal·lacions pediàtriques de darrera generació. Va estudiar la carrera diplomàtica i parla cinc idiomes africans, anglès, francès, espanyol i portuguès, tot i que la seva passió era (és) la medicina. En un partit a la pista dels Orlando Magic, un seguidor del conjunt de lorida, el va anomenar "cara de simi". Poc després va enviar una carta al congoleny implorant el perdó. Mutombo ho va fer però l'NBA li va prohibir, de per vida, l'entrada a qualsevol de les seves pistes.

1 comentari:

  1. Gran, la història de Manute Bol, Mutombo, M Benga i companyia...

    ResponElimina