"Si no saps què fer dins l'area, marca i després discutirem les opcions" Bill Shankly (Liverpool)

"L'esport pot ser injust, però sempre et posa en el teu lloc"

dimecres, 26 de maig del 2010

La sud-africana Semenya sabrà en dues setmanes si és una dona


El cas de la sud-africana Caster Semenya (19 anys) ha aixecat molta polseguera. En els darrers mundials d'atletisme de Berlín (2009) es va imposar amb gran autoritat en la cursa dels 800 metres embutxecant-se l'or. Aviat, però, van sorgir les primeres veus discordants. Que si té bigoti, que si té una musculatura impròpia de la dona, que si la seva veu és massa greu. La IAAF va recuperar, de manera excepcionals, els controls de feminitat que va suspendre l'any 2000 i que havia començat a aplicar en els Jocs de Mèxic de 1968 per esbrinar si les atletes femenines del bloc soviètic i de la RDA eren dones o no.

Els controls, òbviament, són molt estrictes i no es tracta de baixar-se les calcetes. Estudien la seva concentració de testosterona en sang, el nivell d'hormones masculines en relació a les femenines, el gen propi de la masculinitat... En el cas de Semenya, però, tot s'ha complicat en filtrar-se a la premsa que no té úter ni ovaris sinó que té uns testicles interns. Per tant, estaríem parlant d'una persona hermafrodita. Semenya ja ha anunciat que es querellarà per aquesta filtració que suposa una violació a la seva intimitat presentant una demanda per 215 milions d'euros.

A la segona setmana de juny sabrem si Semenya és ella o ell, però des del seu país apunten que l'enrenou internacional només ve motivat perquè és negra. De moment, anatomistes, biòlegs, psicòlegs i endocrins han treballat de valent per emetre un veredicte. El seu entrenador s'ho pren amb bon humor i destaca que "les seves companyes d'habitació l'han vist a la dutxa i no han apreciat res estrany". Assegura que a Caster li acostumen a passar situacions ambigües i recorda que, en els lavabos d'una estació de servei, la van enviar al lloc dels homes quan ella es disposava a entrar en la secció femenina. Semenya està apartada de la competició (tot i no estar sancionada) fins el veredicte final.

2 comentaris:

  1. Anda, llavors si la Lady Gaga també es hermafrodita, com diuen, a on té que cantar? En festivals i recitals masculins o només en concerts femenins?

    Dubte existencial

    ResponElimina