"Si no saps què fer dins l'area, marca i després discutirem les opcions" Bill Shankly (Liverpool)

"L'esport pot ser injust, però sempre et posa en el teu lloc"

dilluns, 8 de novembre del 2010

Justícia per a Mwepu Ilunga, el gran protagonista del Mundial'74

La gent ha rigut bastant amb el gran Mwepu Ilunga. La veritat és que, si no coneixes la història, la situació és còmica. Partit del Mundial 74 disputat a Gelsenkirchen (també coneguda com a Schalke 04) en el qual s'enfrontaven el Brasil contra el Zaire (actual República Democràtica del Congo). 3-0 pels canarinhos i falta perillosa per als sud-americans. Rivelino es disputava a executar-la quan el lateral dret del conjunt africà, Mwepu Ilunga, surt disparat de la tanca defensiva i xuta amb la seva ànima per allunyar la pilota davant la sorpresa de tothom. Targeta groga. Els brasilers no podien parar de riure... i quan Rivelino va executar la falta, la pilota va anar als núvols ja que el jugador brasiler estava desconcertat. Durant molt temps es va donar l'explicació racista que deia que el pobre Ilunga no se sabia el reglament i es va fer molta broma amb la seva curiosa acció.



La realitat, però, és ben diferent. Ilunga, que forma part del millor 11 africà del segle XX, sabia molt bé el que es feia. Era impossible que un jugador del Zaire (en aquells moments els lleopards verds eren campions d'Àfrica) ignorés el reglament. Resulta que el dictador del Zaire, Mobutu, havia amenaçat la seva selecció amb no poder tornar al seu país per veure les seves famílies si perdien 4-0 amb el Brasil. Ilunga, murri, va aconseguir perdre temps, desconcertar Rivelino i assegurar-se poder tornar al costat dels seus. Malgrat tot, l'Europa blanca sempre l'ha fet passar com l'home dels Mundials que desconeixia el reglament. Una riota, vaja!

El Zaire va ser el primer conjunt negre en arribar a una fase final d'un Mundial. Van perdre 2-0 contra Escòcia, 9-0 contra Iugoslàvia (després que el dictador enviés un estol de bruixots per ajudar l'entrenador a dirigir els lleopards verds) i només van encaixar tres gols contra la verdeamarelha. 14 gols en contra i cap a favor, però els jugadors del Zaire van poder tornar al seu país. Això sí, sense la casa i el cotxe que els havia promès el dictador per celebrar la classificació. Notícia, per cert, que els va arribar abans del primer matx de la Copa del Món i que va afectar molt els jugadors del Zaire que no vivien, precisament, com a déus.

Avui, la samarreta d'Mwepu Ilunga és una de les més buscades d'internet malgrat que l'exlateral dret visqui en la més complerta indigència. El meu amic Jose (valencià i valencianista) i jo fa temps que rendim culte a un dels millors futbolistes africans de la història. Justícia per a Mwepu Ilunga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada